فاطمه

 سخنی چند پیرامون این بانوی بزرگوار
سيّده ما فاطمه‌ ـ رضي‌الله عنهاـ چون‌ زير نظر پدر بزرگوار خود تربيت‌ يافت‌، از اخلاق‌ بسيار والايي‌ برخوردار بود، كه‌ اگر امروزه‌ زنان‌ و دختران‌ مسلمانان‌، او را الگو و پيشواي‌ خود دانسته‌ و در اخلاق‌ از او پيروي‌ نمايند سربلندي‌ دنيا و نيكبختي‌ آخرت‌ خود رابه‌ دست‌ خواهند آورد و خانه‌ي‌ خود را بهشت‌ دنيا خواهند نمود. چند نمونه‌ از اخلاق‌ اين‌ بزرگوار:
* آن‌ حضرت‌ ـ رضي‌الله عنهاـ از كينه‌ و دشمني‌، حسد و تمنّاي‌ زوال‌ نعمت‌ ديگران‌، غيبت‌ و پشت‌ سرگويي‌، كوچك‌ شمردن‌ ديگران‌، مسخره‌ كردن‌ مردم‌، تكبّر و غرور پاك‌ و منزّه‌ بود.
مي‌دانست‌ كه‌ اگر انسان‌ يكي‌ از اين‌ صفات‌ رذيله‌ را در دل‌ خود جاي‌ دهد، ايمان‌ خود را از دست‌ داده‌ و در نتيجه‌ هميشه‌ احساس‌ دلتنگي‌ و ناآرامي‌ كرده‌ و در آخرت‌ به‌ عذاب‌هاي‌ سخت‌ و پي‌ در پي‌ دوزخ‌ گرفتار خواهد شد.
* احترام‌ همه‌ كس‌ را به‌ جا مي‌آورد، و به‌ همه‌ كس‌ نيكي‌ مي‌كرد؛ به‌ دوستان‌ خود هديه‌ و به‌ نيازمندان‌ صدقه‌ مي‌داد و به‌ ديدن‌ اقوام‌ و خويشان‌ مي‌رفت‌.
* از بدي‌ بدگويان‌ و اذيّت‌ نابكاران‌ گذشت‌ مي‌نمود و هيچ‌گاه‌ به‌ كسي‌ سخن‌ تند نگفت‌.
* خاموشي‌ را اختيار نموده‌ و تا وقتي‌ كه‌ حاجتي‌ به‌ سخن‌ گفتن‌ نبود حرف‌ نمي‌زد. به‌ همين‌ علت‌ در كتب‌ حديث‌، روايت‌هاي‌ اندكي‌ از او ديده‌ مي‌شود.
سيّدتنا فاطمه‌ ـ رضي‌الله عنهاـ روزي‌ در خانه‌ي‌ خود نشسته‌ بود كه‌ پدر بزرگوارش‌ وارد شد، او را ديد كه‌ خاموش‌ نشسته‌ و آثار خستگي‌ كار منزل‌ در او پيدا است‌. به‌ او فرمود:
اي‌ دخترم‌، بهتر است‌ به‌ جاي‌ خاموش‌ نشستن‌، زبان‌ خود را مشغول‌ ذكر خدا و دعا در بارگاه‌ او تعالي‌ نمايي‌ و بگويي‌:
«يا حَي‌ُّ يا قيُّوم‌ برَحْمَتك‌َ أسْتَغيْث‌ُ أَصْلِح‌ْ لي‌ْ شَأْني‌ْ، لا تَكِلْني‌ْ إلى‌ نَفْسي‌ْ طَرفَةَ عَين‌ٍ».
اي‌ زنده‌ و اي‌ پاينده‌، به‌ مهرباني‌ تو دست‌ نياز بر مي‌دارم‌ كه‌ همه‌ي‌ كارم‌ را نيكو سازي‌ و مرا براي‌ لحظه‌اي‌ به‌ خويشتن‌ وا مگذار.
و چون‌ سعادت‌ دنيا و آخرت‌ را در پيروي‌ نمودن‌ از پدر بزرگوارش‌ كه‌ پيغمبر اسلام‌ r است‌، مي‌دانست‌، هيچ‌گاه‌ دلش‌ از ياد خدا غافل‌ نماند.
* از خانه‌ي‌ خود بيرون‌ نمي‌رفت‌ مگر در وقت‌ ضرورت‌، و هميشه‌ با متانت‌ و آرامي‌ راه‌ مي‌رفت‌ و در حال‌ راه‌ رفتن‌ به‌ اين‌ سو و آن‌ سو نمي‌نگريست‌.
* كار منزل‌ و خدمتگزاري‌ شوهر و تربيت‌ فرزندان‌ را بعد از پدر بزرگوارش‌ بر همه‌ چيز مقدّم‌ مي‌داشت‌، و مي‌دانست‌ كه‌ اگر زن‌ در خدمتگزاري‌ شوهر و تربيت‌ فرزندان‌ سهل‌انگاري‌ نمايد تمام‌ عبادات‌ خود را به‌ باد داده‌ و دوزخ‌ را براي‌ خويش‌ آماده‌ نموده‌ و لعنت‌ و بدگويي‌ فرشتگان‌ و مردم‌ را به‌ خود نسبت‌ داده‌ است‌.
* او هميشه‌ به‌ وعده‌هاي‌ خود وفا مي‌نمود و در سخن‌ خود راستگو بود و اسرار ديگران‌ را نگه‌ مي‌داشت‌.
* او در زندگي‌ خود قانع‌ و به‌ قسمت‌ خود راضي‌ بود و مي‌دانست‌ كه‌ حرص‌ ورزيدن‌ و آزمند شدن‌، انسان‌ را پريشان‌ و دل‌ را آزرده‌ مي‌كند. و هميشه‌ وصيّت‌ پدر ارجمندش‌ را در نظر داشت‌ كه‌ به‌ او فرمود: اي‌ فاطمه‌! بر سختي‌هاي‌ دنيا پايدار باش‌ تا به‌ خوشي‌هاي‌ أبدي‌ آخرت‌دست‌يابي‌. او طبق‌ همين‌ وصيّت‌ همه‌ي‌ سختي‌ها را تحمّل‌ نموده‌ و با طيب‌ خاطر عبادت‌ پروردگار به‌ جا مي‌آورد و هيچ‌گاه‌ به‌ مال‌ و ثروت‌ ديگران‌ چشم‌ نمي‌دوخت‌ و توصيه‌ي‌ پدر بزرگوارش‌ كه‌ فرموده‌ بود: (بي‌نيازي‌ و توانگري‌ با زيادي‌ مال‌ و دارايي‌ نيست‌، بلكه‌ رفاه‌ و آسايش‌ با غناي‌ نَفْس‌است‌»، را هميشه‌ در نظر داشت‌.
* او هيچ‌گاه‌ به‌ زينت‌ و آرايش‌ دنيا دل‌ نمي‌بست‌، چون‌ دنيا را كشتزار آخرت‌ مي‌دانست‌ و در همه‌ي‌ احوال‌ خود، مرگ‌ و ماجراهاي‌ بعد از مرگ‌ را در نظر داشت‌ و خود را براي‌ آن‌ روز آماده‌ مي‌نمود و در حال‌ لبخند و خشنودي‌ كامل‌ و شوق‌ ديدار پروردگار و همجوار پدر بزرگوار خود دنياي‌ فاني‌ را وداع‌ كرد([1]).  [1]- سيدتنا فاطمةالزهراء، عقيل‌زاده‌: ص‌ 257-247.




 بحث گسترده در شبکه جهانی المستقله بین شیعه و سنی پیرامون شهادت یا وفات فاطمه و محکوم شدن تشیع